Postul Alimentar
 este o perioada deosebit de importanta in perioada anului. Pe tot parcursul anului, sunt mai multe posturi, din care doua foarte importante si care dureaza cateva saptamani. Este vorba de postul Pastelui si de postul Craciunului, ambele avand o insemnatate deosebita. Postul este o perioada de liniste, de reculegere, de rugaciune, in care omul este invitat sa se regaseasca, sa faca fapte bune, sa fie mai ingaduitor si mai iertator, si de asemenea sa isi aduca aminte de corpul sau si sa il cinsteasca, renuntand la mancaruri ce contin lactate, oua si carne. Insa renuntarea la aceste alimente nu este vazuta totdeauna cu ochi buni de oricine. Asadar, multi oameni se feresc sa tina post, invocand varii motive, precum lipsa proteinelor si a calciului precum si a altor nutrienti din dieta lor zilnica, senzatia de foame care este mult mai pregnanta decat de obicei si faptul ca religia nu este punctul lor forte. Insa postul aduce numeroase beneficii atat trupului cat si sufletului, psihicului, si din punct de vedere afectiv si emotional.


Ce mancam in post? 
Perioadele de post nu se limiteaza doar la posturile mari de pe parcursul anului, care tin trei, noua, patruzeci sau douazeci si unu de zile, ci postul poate fi tinut de asemenea in fiecare zi de miercuri si vineri. Unii specialisti recomanda chiar si postul negru. Postul tinut vreme de patruzeci de zile, spre exemplu, este nu numai un excelent liant in relatia cu Dumnezeu, ci este si o metoda ideala de a scapa de kilograme in exces, de a regla nivelul colesterolului din organism, de a purifica organismul intr-un cuvant. Postul reprezinta in primul rand o dieta echilibrata, prin evitarea mancarurilor „de dulce„ precum carnea, ouale, laptele, branza, si toate produsele derivate. Desigur, trebuie mentionat faptul ca in toate posturile exista perioade de „dezlegare la peste„ si anume anumite zile in care credinciosii pot consuma orice mancaruri de peste. Astfel organismul isi ia necesarul de substante si in aceste perioade. Dar faptul ca tinem post nu trebuie asociat cu privarea organismului de substante nutritive, ci dimpotriva.
Proteinele nu le luam numai din carne, iar calciul doar din lapte. Aceasta ipoteza este total falsa. Sunt si mamici care alapteaza sau viitoare mamici insarcinate care tin post fara ca acesta sa aiba efecte negative asupra organismului. Asadar, ce mancam in post? Este bine sa avem o gama cat mai variata de alimente, de la fructe, legume, preparate din soia, peste (atunci cand este dezlegare), fainoase, cereale, etc. Spre exemplu, necesarul zilnic de calciu ni-l putem lua din alimente precum laptele de soia si produsele de soia (atentie sa nu se foloseasca soia modifcata genetic!) suc de portocale, legume verzi precum broccoli, spanac, varza, pestele, ciupercile, branza de soia, etc. in vreme ce proteinele le putem lua din sparanghel, anghinare, spanac, cartofi, varza de Bruxelles, rosii, broccoli. Asadar, avem o gama foarte variata de alimente pe care le putem consuma in post. Putem manca salate de cruditati, legume fierte, la cuptor, tocanite, orez, paste fainoase, produse din soia, putem bea sucuri naturale pentru un aport de vitamine, supe de legume, si lista poate continua.


Beneficiile consumului de soia in post 
De cele mai multe ori uitam de soia pe parcursul anului si ne amintim de aceasta doar in perioada de post. Dar soia are numeroase beneficii asupra organismului, iar un consum constant ar fi excelent. Soia poate fi consumata in mai multe feluri, si este aliatul oricarui crestin in perioada de post. Asadar, exista lapte de soia, branza si cascaval de soia, soia deshidratata sub forma de granule sau snitele, pate de soia. Avem o gama foarte variata de produse de soia, iar beneficiile consumului de soia pe perioada postului sunt faptul ca aceasta are proprietati antitumorale, scade colesterolul si tensiunea arteriala si regleaza nivelul glicemiei in sange, precum si cresterea sistemului imunitar.


Postul ca si dieta

Da, postul poate fi privit ca si o dieta deoarece in perioada postului unii oameni reusesc sa slabeasca un numar impresionant de kilograme datorita stilului de alimentatie echilibrat. Cel mai indicat este ca o persoana sa aiba trei mese principale si doua gustari pe perioada postului, ce constau in fructe, salate de legume crude, diverse preparate. Desigur, daca vom prefera sa consumam alimente precum sarmalele de post, cu foarte mult ulei si condimente, precum si orez cu paine (pentru a ne linisti foamea), nu vom reusi niciodata sa scapam de kilogramele in plus. Dar postul presupune o perioada in care accentul sa nu mai cada atat de mult pe mancare. Daca vom reusi sa respectam o dieta cat de cat echilibrata si daca vom consuma minimum doi litri de apa pe zi, plus ceaiuri naturale de plante, sucuri de fructe, postul ne va ajuta nu numai sa ne simtim mult mai bine, ci si sa slabim.


Renuntarea la vicii 
Postul este evitat de foarte multe persoane tocmai pentru ca acesta presupune nu numai renuntarea la carne si produse lactate. Postul este o perioada destul de dificila pentru multi dintre noi. In perioada postului consumul de alcool este interzis, precum si cel de tutun. Astfel, sustinatorii postului nu fac parte din categoria persoanelor care au astfel de vicii. Stoparea consumului de carne, de abuz de alcool, de tutun si abstinenta sexuala fac minuni pentru organismul nostru. Alcoolul este cauza pentru care multi oameni se imbolnavesc si mor zilnic in intreaga lume. Consumul excesiv de alcool afecteaza foarte tare ficatul si poate cauza cancer in diverse forme. Asadar, la numai zece zile de la incetarea consumului de alcool, ficatul, un organ extraordinar al organismului uman, va incepe sa se regenereze si sa se elibereze de grasimi. La fel si in cazul renuntarii la tutun. Tigarile sunt principala cauza a cancerului pulmonar, si nu numai – nicotina provoaca boli cardiovasculare si afecteaza celulele nervoase din creier, creste tensiunea arteriala si de asemenea colesterolul din sange, existand riscul de congestie cerebrala si de tromboze vasculare. Nici gudronul nu are efecte mai putin nocive, printre acestea numarandu-se efectele cancerigene foarte puternice pe care acesta le are asupra buzelor, stomacului, ficatului, laringelui, esofagului, pancreasului si rinichilor. Monoxidul de carbon inhalat la fiecare fum de tigara irita laringele, plamanii si bronhiile.


Fumatul este principalul responsabil pentru cancerul ce afecteaza aparatul respirator, si nu numai. Fumatul poate provoca multe alte boli precum angina pectorala, infarctul miocardic, tensiune arteriala, tromboze, boli pulmonare, pneumonie, scleroza pulmonara, tuberculoza, cancer localizat la nivelul plamanilor, laringelui, limbii, buzelor, esofagului, stomacului, colonului, prostatei sau boli gastro-intestinale. Asadar, renuntarea la acest viciu deosebit de periculos pe perioada postului si evitarea reluarii acestuia dupa ce a trecut postul, este extrem de benefica pentru organism. Tot pe perioada postului, renuntarea la consumul excesiv de carne este benefica pentru organism, iar abstinenta sexuala nu afecteaza organismul, cu conditia ca aceasta sa nu se intinda pe o perioada mai lunga de opt saptamani.


Postul cu apa


Conditiile vietii moderne, cu tot ceea ce implica ea, provoaca o serie de boli care au primit numele de „maladii de civilizatie”: diabet, hipertensiune, obezitate, cancer. Numarul de boli devine din ce in ce mai mare, iar consumul de medicamente explodeaza impreuna cu efectele lor secundare in unele cazuri dezastroase.
Exista insa o metoda terapeutica veche, laudata de religii,indelung necunoscuta de stiinta si anume postul sau repausul alimentar in care se poate consuma doar apa.
De mai mult de jumatate de secol in Rusia, Germania, Statele Unite, medici, biologi exploreaza aceasta posibilitate terapeutica urmarind efectele sale la nivel celular, biochimic, hormonal etc.
Pornind de la faptul cunoscut ca restrictia calorica genereaza un anume efect, cercetatorii si-au pus intrebarea daca acest efect poate fi marit prin intermediul postului. Rezultatele au fost surprinzatoare in cazul maladiei secolului – cancerul. Astfel, cercetatorii considera ca postul este o noua metoda pentru tratamentul cancerului, o metoda complementara. Rezultatele acestor studii deschid perspective noi si prefigureaza o noua abordare a bolii si a tratamentului. Oamenii sunt obisnuiti sa creada ca a simti foame este o nefericire si este destul de greu de acceptat ca postul poate sa te vindece. Este chiar mai dificil pentru un medic decat pentru un om obisnuit.
In Rusia, in mijlocul Campiei siberiene exista un loc in care postul cu apa a devenit un element central al politicii de sanatate publica, fapt care se bazeaza pe experienta a peste 40 de ani de cercetari stiintifice pe mii de bolnavi. Aceste studii au dat nastere unei metode riguroase care este pusa in practica aici, in centrul din Koriacinsk, la cateva sute de metri de lacul Baikal, centru care exista din anul 1915! Adesea ajung la acest centru oameni care au incercat alte metode terapeutice care nu i-au ajutat.


Postul – metoda de tratament universala
Postul este o metoda universala care poate fi eficace pentru mai multe maladii. Primul pas in aplicarea acestei metode este increderea in ea, adeziunea pacientului fiind esentiala. Tratamentul este extrem de simplu: se bea doar apa si doar apa timp de o perioada variabila, functie de gravitatea si vechimea bolii, in medie 12 zile, perioada in care nu se mananca nimic altceva. Pentru afectiunile cronice medicamentele sunt intrerupte dupa 2-3 zile.
In aceste centre, pacientii sunt plasati sub observatie medicala, iar analizele medicale arata ca in timpul postului nu exista o adevarata lipsa de elemente nutritive. Se poate observa o diminuare a procentajului de vitamina C, D, E si a altor componenti ai metabolismului, dar nu sunt pierderi critice. In 15 ani, peste 10 mii de persoane s-au tratat aici, iar dosarele lor medicale sunt pastrate in arhiva.


Afectiuni tratate prin metoda postului numai cu apa sunt:


diabet;


hipertensiune;


reumatism;


alergii, etc.


La doua treimi dintre ei au disparut simptomele dupa una sau mai multe cure.Toti cei care au tinut astfel de cure de post numai cu apa spun ca cel mai dificil nu este sa se priveze de hrana caci senzatia de foame dispare dupa 2-3 zile.
Momentul mai dificil este ceea ce se numeste „criza de acidoza”, care se traduce uneori printr-o senzatie de slabiciune, de voma sau prin migrene, reactie de adaptare a organismului la aceasta schimbare radicala.Corpul invata sa traiasca din propriile rezerve, iar din ziua a treia incepe procesul de dezintoxicare, apoi organismul se curata si functioneaza din ce in ce mai bine. Dupa medicii rusi, aceasta criza este o etapa esentiala in procesul de vindecare. Analizele de urina evidentiaza aceasta criza. Prin modificarea alimentatiei aciditatea sangelui creste, iar in timpul acestei crize simptomele se amplifica in cazul tuturor bolilor. Este insa foarte important de stiut ca aceasta criza nu dureaza foarte mult, de regula 24-36 de ore si ea reprezinta semnul unei schimbari profunde in organism;corpul incepe sa se sustina prin propriile resurse.


Cum supravietuieste organismul in timpul postului numai cu apa?
Organismul dispune de trei carburanti: glucidele(glucoza), lipidele si proteinele.Carburantul esential este glucoza, cel de care organismul are absoluta nevoie pentru a functiona. Creierul nu poate fi privat de glucoza! Dar,dupa o zi de post stocul de glucoza este epuizat. Iar organismul incepe sa transforme glucoza din proteine si va folosi rezervele de lipide pentru a crea un substitut al glucozei – corpii cetonici. Aceasta operatiune de transformare se realizeaza in ficat.

.

Exista trei faze:


prima in care se epuizeaza rezervele de glucide;


a doua in care organismul incepe sa consume din proteine;


a treia faza in care organismul isi economiseste proteinele si incepe sa foloseasca si sa transforme lipidele. Aceasta faza poate dura in functie de rezervele de lipide.


Aceste mecanisme au fost identificat la o serie de animale care intra in mod natural in perioadele de hibernare si au fost confirmate prin studiile pe animalele de laborator. De exemplu, pinguinul imperial este capabil sa supravietuiasca prin aceste mecanisme timp de 4 luni fara sa se alimenteze.Postul este astfel considerat ca un mecanism al supravietuirii.
Din acest punct de vedere, organismul este mai adaptat sa faca fata unei astfel de perioade de post, decat situatiei din viata moderna care inseamna mese regulate, hipercalorice, miscare mult mai putina, toate acestea determinand aparitia maladiilor de civilizatie. Deci, organismul este mai adaptat la lipsa de hrana decat la excesul ei. Postul ne reactiveaza reflexe atavice inradacinate in memoria corpului.


Dezintoxicarea prin post
Dupa criza de acidoza, ce survine de regula in cea de a treia zi de post, organismul isi gaseste un nou echilibru si exista unele ingrijiri care ajuta pentru ca postul sa fie mai bine suportat: spalaturi intestinale( clisme), masajul, sauna iar medicii rusi recomanda 2 sau 3 ore de exercitii fizice pe zi. Toate converg spre un singur obiectiv: stimularea organelor de eliminare.
Rinichii, intestinele, ficatul, plamanii, pielea sunt solicitate, permitand corpului sa elimine deseurile metabolice. Purificandu-se , corpul gaseste resorturile interioare de a se reporni, de a se vindeca, eliminand astfel dependenta de medicamente.
Un factor important in acest demers este psihicul care influenteaza puternic organismul, facandu-l sa creada in nevoi pe care nu le are cu adevarat. Multi pacienti declara ca ziua cea mai grea este cea de a treia zi in care nu corpul ci mintea este cea care reclama nevoia de mancare. Cand aceasta foame psihica dispare,simturile se ascut si se instaleaza o stare de euforie, de libertate si forta interioara. Toate aceste sunt rezultatul unor transformari benefice in organism , transformari care au fost evidentiate prin numeroase teste si analize stiintifice si medicale.


Postul amelioreaza si chiar vindeca unele tulburari psihice
Unul din pionierii acestor cercetari stiintifice a fost psihiatrul Iuri Nicolaev care, printr-un hazard, a descoperit puterea vindecatoare a postului si apoi a verificat-o pe numerosi pacienti cu afectiuni psihice:schizofrenie,depresii, fobii, sindroame obsesionale. Pentru a-si sustine demersurile Nicolaev a realizat un amplu program de cercetare ce cuprindea examene fiziologice, biochimice, parametri hormonali, encefalograme realizate in timpul postului si dupa. El a tratat peste 8000 de pacienti prin post, cu un progres net pentru 70% dintre ei.
Cercetatorii au ajuns la concluzia ca postul are impact nu numai asupra bolilor mentale, dar si asupra intregii personalitati, are un efect stimulant si antidepresor. Efectul stimulant are loc in prima saptamana a postului, iar efectul antidepresor in momentul realimentarii.. Al treilea efect este sedativ, calmant si se observa dupa criza de acidoza.


Alte afectiuni ce pot fi tratate prin post
S-a constatat ca nu numai maladiile mentale sunt vindecate, ci si bolile somatice- hipertensiune, poliartrita, astm, eczeme.

Cecetarile au luat amploare si astfel s-au putut face liste cu afectiuni in care este indicat postul:


afectiuni respiratorii;


afectiuni cardiovasculare;


afectiuni digestive;


afectiuni endocrine;


afectiuni osoase;


afectiuni ale pielii.


Postul are, deci, capacitatea de a stimula fortele curative ale organismului.


Influenta postului in astmul bronsic
Profesorul Serjei Osinin, pneumolog, specialist in astm bronsic, a evidentiat la nivel celular modul in care postul influenteaza evolutia in cazul acestei afectiuni. Astfel, celulele mucoasei plamanilor care initial erau ocupate de prezenta histaminei( substanta care provoaca hipersecretiile si spasmele bronsice) dupa 12 zile de post erau fara continutul de histamina, pline de lipide si spasmele au disparut.
El concluzioneaza astfel ca, in urma postului, dispar materiile care provoaca edemurile si inflamatia. Dupa medicina actuala, astmul bronsic este o maladie care nu poate fi vindecata, ci doar limitata, bolnavii fiind condamnati la folosirea de inhalatoare sau medicamente care le usureaza provizoriu starea.
Cercetarile profesorului Osinin arata insa ca se poate scapa de aceasta maladie. El a studiat si efectele pe termen lung, iar studiile arata ca dupa 7 ani, peste 50% din pacienti au stabilizat efectele pozitive in special la cei care au adoptat un regim alimentar corespunzator. In unele cazuri a fost necesare mai multe cure de post prelungit numai cu apa.


Particularitatile metodei de post Buchinger
In Germania exista, de asemeni centre speciale, de exemplu clinica Buchinger, in care se urmeaza aceste cure prelungite de post cu apa atat pentru a trata anumite afectiuni cronice, cat si in scop curativ, pentru a combate factorii de risc ca diabetul, hipertensiunea si obezitatea.
Particularitatea metodei pusa la punct de fondatorul clinicii, Otto Buchinger este aceea ca in primele zile se serveste de doua ori pe zi o supa sau un pahar cu suc natural ce aduce un aport de 250 de calorii si care usureaza criza de acidoza.


Postul si „hormonul fericirii”
Profesorul Michelson, in Berlin, a condus numeroase studii stiintifice privind efectele postului. El propune aceasta terapie pacientilor sai cu reumatism, cu sindrom metabolic sau cu afectiuni cardiace. Fara sa cunoasca cercetarile ruse, el a studiat schimbarile hormonale in corp constatand prezenta adrenalinei, noradrenalinei, dopaminei, leptinei si a serotoninei, adica hormonii care influenteaza foarte mult metabolismul si care influenteaza de asemeni starea psihica. Concentratia de serotonina, numita adesea „hormonul fericirii” creste. Astfel se explica senzatia de euforie, libertate si starea de bine pe care cei care tin post o traiesc.
Ca si psihiatrii rusi, profesorul Michelson a constat imbunatatirea starii psihice a pacientilor care tin post, o scadere a durerii si o mai buna sensibilitate a receptorilor la insulina. Pacientii care au tinut post sunt mult mai dispusi sa adopte dupa aceea un regim de viata propice sanatatii.


Recomandari pentru iesirea din post
Iesirea din post este un moment crucial care daca nu este realizat corespunzator poate compromite reusita acestui tratament si ar putea fi chiar foarte periculos. Corpul trebuie sa se obisnuiasca treptat cu mancarea.
In astfel de clinici, atat in Germania cat si in Rusia, realimentarea este strict supravegheata. Iesirea din post se realizeaza cu o supa crema de legume, destul de diluata, astfel incat trecerea sa se realizeze lent. In zilele urmatoare se poate opta pentru sucurile de fructe sau legume si se recomanda evitarea produselor de origine animala.
O alimentatie bazata pe fructe si legume este indicat sa se adopte dupa astfel de cure prelungite de post cu apa pentru a stabiliza si mentine efectele terapeutice obtinute.

.

Tratamente Naturale recomandate in detoxifierea si regenerarea corpului: Activ Zeolit Silicic, Activ Protect Zeolit, Argintbiotic, Liver, Biostem