Odata incheiat procesul digestiei, alimentele, conform calitatii proteinelor, hidratilor de carbon, grasimilor, mineralelor si vitaminelor pe care le contin, vor genera o conditie de aciditate sau de alcalinitate in organism. Rezultatul acidifiant sau alcalinizant se masoara prin intermediul unei scale numite pH, ale carei valori sunt cuprinse intre 0 si 14, pH-ul 7 fiind un pH neutru. Este important sa cunoastem cum alimentele acide si cele alcaline afecteaza sanatatea. Pentru ca celulele sa functioneze corect, pH-ul acestora trebuie sa fie usor alcalin. La o persoana sanatoasa, pH-ul sangelui este intre 7,40 si 7,45
Dr. Robert Young, microbiolog si nutritionist din Statele Unite, a studiat ani de zile aciditatea sangelui, considerand-o, alaturi de alti specialisti din domeniu, principala cauza a bolilor din epoca moderna. “Miracolul pH. Dieta Young”, el afirma: “Nivelul pH-ului din toate materiile fluide ale organismului nostru afecteaza fiecare celula din corp. Intregul proces metabolic depinde de alcalinitatea mediului. Aciditatea crescuta cronica corodeaza tesuturile organismului iar, daca nu este tinuta sub control, intrerupe activitatea si functionarea celulelor, de la bataile inimii pana la circuitul neuronal cerebral. Cu alte cuvinte, aciditatea afecteaza insasi viata. Ea se afla la baza tuturor bolilor si imbolnavirilor.”

.
Boli cauzate de aciditatea marita a organismului
Daca corpul nostru mentine o aciditate extrema sau excesiva putem avea urmatoarele probleme:
Se produc radicalii liberi care oxideaza si altereaza intregul sistem imunitar, fiind necesari antioxidantii pentru eliminarea resturilor oxidarii din corp; – vitaminele si mineralele nu mai pot fi absorbite corect in organism; – bacteriile benefice din intestinul subtire isi pierd capacitatea de a ajuta la digestia corecta; – tesutul conjunctiv se deterioreaza si isi pierde capacitatea de a-si realiza toate functiile relationate cu sanatatea capilara, a pielii si a unghiilor; – somnul este neregulat si alterat; – apar dureri de cap, infectii si raceli; – apare o stare de oboseala permanenta si o lipsa de energie vitala.
Boala apare intr-un mediu acid (pH acid). Daca nu normalizam pH-ul sangelui, este dificil sa vindecam mai ales bolile grave.
Majoritatea acestor boli cauzate de un pH acid este provocata de o alimentatie proasta, care include un exces de carne si grasimi saturate. Emotiile au, de asemenea, un rol important, deoarece cele negative precum furia sau tristetea blocheaza organe ca ficatul sau intestinele, impiedicand astfel corecta lor functionare.
Consecintele unei aciditati marite a organismului sunt: corpul nu mai absoarbe corect vitaminele si mineralele, celulele au carente nutritionale, este dificila repararea celulara si eliminarea metalelor grele, tumorile pot creste mai repede, pot aparea artrita reumatoida, fibromialgia, sindromul de oboseala cronica, osteoporoza, diabetul, lupusul, tuberculoza, hipertensiunea arteriala, valorile ridicate de colesterol, bolile cardiace, cancerul ca urmare a unui nivel extrem de aciditate, eczemele, acneea, pietrele la vezica biliara, herniile, anxietatea, tulburarile de comportament, insomniile, nervozitatea, palpitatiile si durerile musculare.
Dr. Robert Young confirma prin studiile sale toate acestea: “Excesul de aciditate din organism este cauza tuturor bolilor degenerative. Cand se distruge echilibrul, iar organismul incepe sa produca si sa depoziteze mai multa aciditate si mai multe deseuri toxice decat poate elimina, atunci incep sa se manifieste diferite dureri si afectiuni.

.
Este cancerul cauzat de aciditate?
In anul 1931, dr. Otto Heinrich Warburg (1883-1970), a primit premiul Nobel datorita descoperirii cauzei primare a cancerului. El a primit aceasta recunoastere stiintifica datorita tezei sale numite “Cauza primara si prevenirea cancerului”. Conform acestui om de stiinta, cancerul este consecinta unei alimentatii antifiziologice si a unui stil de viata antifiziologic. Ce inseamna aceasta mai exact? O alimentatie antifiziologica este cea bazata pe alimente acidifiante si sedentarism care creeaza in organism un mediu de aciditate. Aciditatea, la randul sau, epuizeaza oxigenul din celule. Dr. Otto Heinrich Warburg a afirmat: “Lipsa de oxigen si aciditatea sunt doua fete ale aceleiasi monezi: daca o aveti pe una, o aveti si pe cealalta. Substantele acide resping oxigenul; in schimb, substantele alcaline atrag oxigenul. Privarea unei celule de 35% din oxigenul sau timp de 48 ore o poate transforma in celula canceroasa.”
In lucrarea sa “Metabolismul tumorilor”, Warburg a demonstrat ca toate formele de cancer sunt caracterizate de doua conditii de baza: acidoza si hipoxia (lipsa de oxigen). A descoperit de asemenea, ca celulele canceroase sunt anaerobe (nu respira oxigen) si nu pot supravietui in prezenta nivelelor ridicate de oxigen. Conform doctorului Warburg “Toate celule normale cer in mod absolut oxigen, insa celulele canceroase pot trai fara oxigen – este o regula fara exceptie. Tesuturile canceroase sunt tesuturi acide, in timp ce tesuturile sanatoase sunt tesuturi alcaline.
Dr. Theodore A. Baroody afirma la randul sau in cartea numita “Alkalize or Die” (“Alcalinizati sau muriti”): “In realitate nu conteaza numarul bolilor, ceea ce conteaza este ca toate provin din aceeasi cauza…multe deseuri acide in corp!”.

.
Cum se poate echilibra si alcaliniza organismul? 
Alcalinitate prin oxigenare:
Sportul ajuta la alcalinizarea organismului Exercitiul fizic ne oxigeneaza intregul corp si pune in miscare sistemul limfatic si totodata ne permite sa eliminam, prin procesul transpiratiei, toxinele acumulate in corp si sa eliminam aciditatea din tesutul adipos. Este important de asemenea, pentru ca ne ajuta sa ne fortifiem si sa devenim mai flexibili, ne intareste sistemul cardiovascular, oasele si articulatiile. Sportul imbunatateste metabolismul, normalizeaza presiunea sanguina, echilibreaza nivelul trigliceridelor din sange si nivelele de insulina.
In natura, intr-un mediu curat si oxigenat exista mai multi ioni negativi, numiti si vitamine ale aerului”, iar in unele regiuni din natura (munte, malul marii sau cascade de apa) unde apa se afla intr-o continua miscare, proportia ionilor din aer este de 2.000 ioni negativi fata de 1.000 ioni pozitivi pe cm3. S-a constatat ca acest raport este cel mai benefic pentru fiinta umana.Doctorul Albert Kruger a descoperit ca ionii negativi maresc rata vitezei de oxidare a serotoninei din sange, reduc nevroza si anxietatea maresc apetitul, pofta de viata si tonifica organismul. In orase, in marile aglomerari urbane, datorita gazelor de esapament, a fumului de tigara, smogului industrial, antenelor de telefonie mobila, etc., se creaza un mediu extrem de nociv, incarcat cu ioni pozitivi. Acest mediu nociv favorizeaza starea de aciditate a organismului.

.
Alcalinitate prin dieta:
Alimentele acide sunt cele care produc senzatia de greutate in organism, migrene, nervozitate, arsuri la stomac. Mai mult, excesul de alimente acide poate duce in timp la diferite boli, unele cronice si degenerative. Alimentele acide lasa in organism reziduuri cu numeroase consecinte nefaste asupra digestiei. Ele obosesc organele interne si altereaza functionarea lor.
Deoarece acidoza provoaca inflamatii si distruge celulele, organismul va incepe sa utilizeze steroizii, electrolitii, apa, lipidele (colesterolul) pentru combaterea aciditatii. Aceasta va avea ca urmare deshidratarea la nivel atat intracelular, cat si extracelular. Ceea ce este necesar in acest caz este ca in locul alimentelor generatoare de aciditate sa consumam alimente care creeaza alcalinitate in organism. Consumul de alimente care creeaza alcalinitate, in principal fructe si legume sub forma de suc sau in stare cruda va initia procesul de detoxificare si de rehidratare a organismului.
Conform dr. Robert Morse, alimentele se pot imparti in doua mari categorii: alimente care produc reactii acide in organism si alimente care produc reactii alcaline. Acest lucru nu este neaparat legat de pH-ul alimentului in sine. Alcalinitatea este cel mai mare agent de detoxificare a organismului, asa incat alimentele care produc alcalinitate vor detoxifica organismul. Cu cat un aliment va determina o alcalinitate mai ridicata, cu atat detoxificarea va fi mai profunda. In general, fructele sunt un exemplu de alimente de alcalinizare. Elementele componente alcaline ale fructelor sunt utilizate si pentru a hrani organismul. Ele sunt cu adevarat regeneratoare.
Alimentele de acidificare incetinesc, inhiba sau blocheaza procesul de detoxificare. Ele sunt inflamatoare si formeaza mucozitati in organism, provocand, in final, lezarea tesuturilor. Acizii pot deveni radicali liberi, provocand leziuni tisulare daca nu sunt legati de un antioxidant (care este alcalin) si eliminati. Cu toate acestea, acizii sunt necesari in desfasurarea proceselor de ionizare si oxidare. Dieta ar trebui sa contina in proportie de cel putin 80-90% alimente care produc alcalinizare.

.
Alimente alcaline
Dintre toate alimentele, vegetalele cu frunze verzi sunt recunoscute ca fiind cele mai alcalinizante pentru corp. Frunzele verzi sunt cea mai buna sursa de minerale alcaline, au un continut ridicat de fibre vegetale, au proprietati calmante si anti-stres si sunt cea mai buna sursa de clorofila.

.
Alimente care formeaza mediu alcalin:
Fructe
Mere, caise, banane, fructe cu boabe mici, cirese, nuca de cocos proaspata, curmale, smochine, grepfrut, struguri, guava, lamai coapte, lamai verzi, mango, pepene – toate soiurile, nectarine, portocale, papaya, pere, piersici, ananas proaspat, rodii, stafide, capsuni, mandarine, fructul pasiunii, zmeura, kiwi, merisor.
Paradoxal, caracteristica tipica a fructelor alcaline este aceea ca ele contin o componenta acida, cum ar fi acidul citric, ceea ce trebuie sa fie neutralizat de catre corp pentru a extrage si utiliza mineralele alcaline.

.
Legume
Lucerna, anghinare, sparanghel, avocado, muguri de bambus, fasole lima, sfecla, gogosari, broccoli, varza de Bruxelles, varza rosie si alba, morcovi, telina, conopida, castane comestibile, cicoare, arpagic, porumb dulce, castravete, papadie, marar, stevie verde, vinete, frunze de cicoare, usturoi, hrean, gulie, praz, laptuci, salata verde, salata chinezeasca, bame, masline, ceapa, patrunjel, pastarnac, mazare, dovlecei, ridichi, varza acra, macris, spanac, germeni de cereale, dovlecel, cartof dulce, rosii, creson, cartof alb, rucola, ardei gras, mazare verde, ciuperci.

.
Alte alimente care formeaza mediu alcalin:
Cidru de mere, otet, lapte batut, zer crud, alge comestibile, mei, quinoa, soia, hrisca, lapte crud, migdale, miso, ulei de masline, uleiuri comestibile presate la rece, condimente naturale, vin organic, iaurt din lapte crud, masline, apa pura, apa cu lamaie, ceai de plante medicinale, lapte de migdale, ceai verde.
Vitamina c alcalina forte
Suplimentarea dietei zilnice cu vitamina C si prevenirea carentei de vitamina C folosind produsul Vitamina C 1000 Plus este de un real folos in dieta alcalina. Vitamina C alcalina, sub forma de ascorbat de calciu, are numeroase proprietati importante pentru o dieta alcalina, si nu numai.
Astfel, Vitamina C Alcalina Forte neutralizeaza aciditatea din fluidele corpului (sange, plasma, saliva), mentine nivelul Ph-ului la 7,5 – 7,6, nu irita stomacul nici macar la doze mari (spre deosebire de vitamina C standard), este retinuta in organism de la 12 pana la 14 ore, astfel ca actiunea sa este de durata. Vitamina C Alcalina Forte determina beneficii mai profunde si mai eficiente ale acidului ascorbic si ale calciului: imunostimulatoare, antioxidante, alcalinizante, imbunatateste circulatia, mentine flexibilitatea si sanatatea vaselor sanguine.

.
Alimente care formeaza mediu acid:
Bauturi alcoolice, aspirina, orz, banane verzi, afine, mure, coacaze, paine, prajituri, fursecuri, bomboane, cereale pentru mic dejun, branzeturi, ciocolata si cacao, cafea, cola si bauturi racoritoare, coloranti artificiali, condimente, porumb preparat, amidon de porumb, biscuiti sarati, creme de ou, produse lactate, sosuri de salata, gogosi, oua – albus, arome artificiale, produse din faina, fructe conservate, gelatina, sos de friptura, tarate de grau, inghetata, dulceata, gem, linte, maioneza, carne – inclusiv peste, moluste, scoici si carne de pasare, uleiuri procesate, masline in saramura, nuci, paste fainoase, produse de panificatie, placinte, alune americane, piper negru, prune, prune uscate, prajituri cu orez, orez alb si brun, sifon, produse din soia, zahar rafinat, ceai indian, tutun, legume conservate.

.
Alcalinizare prin ganduri si emotii benefice:
Echilibrul emotional favorizeaza o stare alcalina
Optimismul, buna dispozitie debordanta, bucuria de a trai trebuie sa constituie starea noastra permanenta. Procedand astfel vom fi mereu in contact cu energiile minunate, benefice ale Universului. Este indispensabil necesar in epoca in care traim, sa atragem in noi insine, cat mai multe dintre energiile subtile ale optimismului si curajului pentru a deveni chiar si pentru ceilalti focare exemplare“. (Dr. Victor Pauchet – „Fiti Optimisti“)
Daca doriti sa va recuperati sanatatea sau s-o imbunatatiti, trebuie sa va reganditi modul de va hrani, de a va hidrata organismul si in special modul de a gandi. Starea alcalina este un stil de viata. Gandirea include procesele gandirii, sistemele de credinte, nivelul de constienta personala, atitudinile, sentimentele si comportamentul. Studii recente in psihologie au demonstrat ca emotiile negative pot provoca chiar mai multa aciditate decat ceea ce mancam sau bem. Emotiile negative pot avea multe cauze si multe forme si genereaza in organism un stres, iar stresul genereaza aciditate. De aceea este foarte important sa acordam atentia cuvenita acestor aspecte. Tot ceea ce mancam si bem, impreuna cu emotiile noastre sunt importante pentru a ne recupera echilibrul interior. Evident, daca nu avem grija si de aspectele mentale si emotionale, solutionand conflictele existente precum lipsa de incredere in sine, orgoliul, mania sau fricile este dificil sa pastram o stare alcalina in corp, generatoare de bunastare si echilibru. De asemenea, este stiut faptul ca gandurile negative consuma multa energie, slabind in timp forta vitala a corpului. Astfel emotiile negative pot avea efecte nocive, imbolnavindu-ne, deoarece provoaca prin ele insele aceasta stare acida atat de negativa. Bucuria, rasul, fericirea, odihna si somnul creeaza alcalinitate. Grijile, supararea, ura, invidia, barfa, teama si insomnia creeaza aciditate.
Putem sa prevenim aparitia diferitelor boli sau afectiuni, putem sa avem o viata sanatoasa si echilibrata acordand mai multa atentie acestor factori esentiali pentru mentinerea unei sanatati optime: dieta, sportul si gandirea. Facand alegerile cele mai bune in aceste privinte, ne putem bucura de o viata cu adevarat sanatoasa si armonioasa.